De voor- en nadelen van een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een vorm van lenen waarbij je een kredietlimiet krijgt en naar behoefte geld kunt opnemen. Het biedt flexibiliteit en kan handig zijn als je extra geld achter de hand wilt hebben voor onverwachte uitgaven. In deze tekst zullen we de voor- en nadelen van een doorlopend krediet onderzoeken, met een focus op de belangrijkste aspecten zoals aflossing, rente en geschiktheid voor verschillende doelgroepen.

Flexibiliteit en extra geld achter de hand

Een groot voordeel van een doorlopend krediet is de flexibiliteit. Je krijgt een kredietlimiet waarbinnen je vrij bent om geld op te nemen en af te lossen. Dit betekent dat je altijd extra geld achter de hand hebt voor onvoorziene kosten of plotselinge uitgaven, zoals reparaties aan je huis of auto. Dit kan een geruststellend gevoel geven, wetende dat je niet meteen in financiële problemen komt bij onverwachte situaties.

Direct aanvragen?

Leningen NL

Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Vanaf €2.500
Rente vanaf 7,4%
De beste voorwaarden

Santander

Persoonlijke lening
Aflossen: 48-120 maanden
Vertrouwd lenen
Vanaf €2.500
BKR toetsing: Ja

doorlopend krediet

Kosten per maand eerste jaar bij €10.000

Hieronder een tabel met een overzicht van rente en kosten voor een doorlopend krediet van €10.000 waarbij tussentijds geen geld wordt opgenomen.

MaandOpenstaand
bedrag
Aflossing
2% per maand
RenteBetalen
per maand
1€10.000€200,00€69,20€269,20
2€9.800€196,00€67,82€263,82
3€9.604€192,08€66,35€258,43
4€9.411,92€188,24€64,96€253,20
5€9.223,68€184,47€63,57€248,04
6€9.039,21€180,78€62,15€242,93
7€8.858,43€177,17€60,71€237,88
8€8.681,26€173,63€59,31€232,94
9€8.507,63€170,15€57,97€228,12
10€8.337,48€166,75€56,69€223,44
11€8.170,73€163,41€55,46€218,87
12€8.007,32€160,15€54,28€214,43
Bovenstaand doorlopend krediet is op deze manier in 50 maanden volledig afgelost. Er wordt geen rekening gehouden met tussentijdse opnamen.

Voordelen doorlopend krediet

 • Flexibiliteit: Je kunt geld opnemen en aflossen binnen de vastgestelde kredietlimiet, waardoor je de vrijheid hebt om het geld te gebruiken wanneer je het nodig hebt.
 • Extra geld achter de hand: Een doorlopend krediet biedt een financiële buffer voor onvoorziene uitgaven, zoals medische kosten, huisreparaties of andere noodgevallen.
 • Variabele rente: De rente kan fluctueren afhankelijk van de marktomstandigheden, wat gunstig kan zijn bij dalende rentetarieven.
 • Geen boete bij vroegtijdige aflossing: Er zijn geen boetes als je het volledige bedrag eerder wilt aflossen dan de oorspronkelijke looptijd.
 • Opnieuw opnemen van afgeloste bedragen: Afgeloste bedragen kunnen opnieuw worden opgenomen zolang je binnen de kredietlimiet blijft, waardoor je het krediet kunt hergebruiken voor toekomstige behoeften.
 • Geen vaste looptijd: Een doorlopend krediet heeft geen vaste looptijd, waardoor je het kunt gebruiken voor langdurige financiële behoeften.

Nadelen doorlopend krediet

 • Variabele rente: De rente bij een doorlopend krediet is meestal variabel en kan fluctueren, wat kan leiden tot hogere maandelijkse aflossingen als de rente stijgt.
 • Onbeperkte looptijd: Een doorlopend krediet heeft geen vaste looptijd, waardoor je langer in schuld kunt blijven als je niet actief werkt aan aflossing.
 • Verleiding tot overbesteding: Doordat je opnieuw afgeloste bedragen kunt opnemen, kan dit leiden tot de verleiding om meer te lenen dan nodig is.
 • Minimale aflossingen: De verplichte minimale maandelijkse aflossingen bij een doorlopend krediet kunnen ervoor zorgen dat de lening traag wordt afgelost en je uiteindelijk meer rente betaalt.
 • Risico van overmatige leningen: De mogelijkheid om gemakkelijk extra geld op te nemen kan resulteren in te veel lenen, wat kan leiden tot financiële problemen en hoge rentekosten.
 • Niet geschikt voor kleine leningen: Een doorlopend krediet is meestal beschikbaar vanaf een bepaald minimumbedrag, waardoor het minder geschikt is voor kleine leningen.
 • Verleiding tot heropname: Het opnieuw kunnen opnemen van afgeloste bedragen kan leiden tot een gebrek aan discipline bij het aflossen, wat de totale schuld kan vergroten.

Kredietlimiet en opnemen van afgeloste bedragen

Een doorlopend krediet stelt je in staat om tot een bepaald bedrag te lenen, dat wordt bepaald door je kredietlimiet. Dit bedrag is vaak hoger dan bij persoonlijke leningen. Je kunt het geleende bedrag naar eigen inzicht opnemen en terugbetalen. Hierdoor heb je de vrijheid om te bepalen hoeveel geld je opneemt en wanneer je dit doet, zolang je binnen de vastgestelde kredietlimiet blijft.

Aflossen met een variabele rente

Een belangrijk kenmerk van een doorlopend krediet is dat de rente variabel is. Dit betekent dat de rente gedurende de looptijd kan fluctueren, afhankelijk van de marktomstandigheden. Een voordeel hiervan is dat je mogelijk kunt profiteren van lagere rentetarieven als de marktrente daalt. Aan de andere kant kan de rente ook stijgen, wat kan leiden tot hogere maandelijkse aflossingen.

Minimaal 2% per maand aflossen

Bij een doorlopend krediet ben je verplicht om maandelijks een minimumbedrag af te lossen, meestal rond de 2% van het uitstaande saldo. Dit bedrag kan hoger zijn als je kredietlimiet dichter bij het maximale bedrag ligt. Hoewel deze verplichting kan helpen om de lening sneller af te lossen, kan het ook een financiële last worden als je niet goed let op je uitgaven en aflossingen.

Opnemen van afgeloste bedragen

Een voordeel van een doorlopend krediet is dat je afgeloste bedragen opnieuw kunt opnemen. Als je een deel van de lening hebt afgelost en later weer extra geld nodig hebt, kun je dat geld weer opnemen, zolang het binnen je kredietlimiet valt. Dit geeft je opnieuw toegang tot extra financiële middelen zonder een nieuwe lening af te sluiten. Echter, deze flexibiliteit kan ook een valkuil zijn als je niet gedisciplineerd bent in je financiële beheer en mogelijk in een cyclus van schulden terechtkomt.

WOZ-krediet voor huiseigenaren

Voor huiseigenaren is er een specifieke variant van het doorlopend krediet, namelijk het WOZ-krediet. Dit krediet is alleen beschikbaar voor mensen die een eigen woning bezitten en is gekoppeld aan de WOZ-waarde van die woning. Een voordeel van het WOZ-krediet is dat het doorgaans lagere rentetarieven heeft, omdat het een vorm van hypothecair krediet is. Dit kan gunstig zijn als je op zoek bent naar een voordelige manier om geld te lenen.

Vanaf €5000

Doorlopende kredieten worden meestal aangeboden voor bedragen vanaf €5000. Dit betekent dat het minder geschikt kan zijn voor kleinere leningen, waarbij andere vormen van leningen mogelijk gunstiger zijn. Als je slechts een klein bedrag nodig hebt, kan een doorlopend krediet meer rentekosten met zich meebrengen dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening met een vast rentepercentage.

Handig voor onvoorziene uitgaven

Een doorlopend krediet biedt zowel voor- als nadelen. Het geeft je de vrijheid om geld op te nemen en af te lossen binnen je kredietlimiet, wat handig kan zijn voor onvoorziene uitgaven. De variabele rente kan gunstig zijn bij dalende marktrentes, maar het kan ook leiden tot hogere maandelijkse aflossingen. Het opnieuw kunnen opnemen van afgeloste bedragen biedt flexibiliteit, maar vereist ook discipline om niet in schulden te raken. Het WOZ-krediet is voordelig voor huiseigenaren, maar het doorlopend krediet is niet geschikt voor kleine leningen.

Leningexpert

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.