Ondernemershypotheek: Alles Wat Je Moet Weten

Het verkrijgen van een hypotheek als zelfstandig ondernemer kan een uitdagend proces zijn vanwege de verschillende eisen en risicobeoordelingen die geldverstrekkers hanteren. Een ondernemershypotheek is specifiek ontworpen voor zelfstandige ondernemers die een huis willen kopen of een hypotheek willen oversluiten. In dit uitgebreide artikel bespreken we alles wat je moet weten over ondernemershypotheken, inclusief de eisen, uitdagingen, voordelen en tips om succesvol een hypotheek te verkrijgen als zelfstandig ondernemer.

1. Wat is een Ondernemershypotheek?

Een ondernemershypotheek is een hypotheekproduct dat specifiek is ontworpen voor zelfstandige ondernemers. In tegenstelling tot traditionele hypotheekproducten, waarbij geldverstrekkers meestal loondienstverband en stabiele inkomensverklaringen vereisen, houden ondernemershypotheken rekening met de variabiliteit en onvoorspelbaarheid van het inkomen van zelfstandige ondernemers.

2. Uitdagingen bij het Verkrijgen van een Ondernemershypotheek

Zelfstandige ondernemers worden vaak geconfronteerd met specifieke uitdagingen bij het verkrijgen van een hypotheek, waaronder:

 • Variabel inkomen: Het inkomen van zelfstandige ondernemers kan van jaar tot jaar sterk variëren, waardoor geldverstrekkers terughoudend kunnen zijn om hen een hypotheek te verstrekken.
 • Onregelmatige inkomenspatronen: Zelfstandige ondernemers kunnen te maken hebben met onregelmatige inkomstenpatronen, wat voor geldverstrekkers moeilijk te beoordelen is in termen van kredietwaardigheid.
 • Beperkte financiële documentatie: Zelfstandige ondernemers hebben soms beperkte financiële documentatie, wat het moeilijk kan maken om hun inkomens- en kredietgeschiedenis te verifiëren.

3. Vereisten voor een Ondernemershypotheek

Hoewel de vereisten kunnen variëren tussen geldverstrekkers, zijn enkele veelvoorkomende vereisten voor het verkrijgen van een ondernemershypotheek:

 • Minimaal twee tot drie jaar aantoonbare winstgevendheid als zelfstandige ondernemer.
 • Volledige financiële documentatie, waaronder belastingaangiften, jaarrekeningen, winst- en verliesrekeningen en balansen.
 • Een goede kredietgeschiedenis en een acceptabele kredietscore.
 • Een gedetailleerd bedrijfsplan en prognoses voor de toekomstige inkomsten van het bedrijf.
 • Voldoende eigen vermogen en een acceptabel niveau van schuldenlast.

4. Voordelen van een Ondernemershypotheek

Ondanks de uitdagingen biedt een ondernemershypotheek verschillende voordelen voor zelfstandige ondernemers:

 • Toegang tot financiering: Het stelt zelfstandige ondernemers in staat om een woning te kopen of te herfinancieren zonder afhankelijk te zijn van traditionele loondienstverbanden.
 • Flexibiliteit: Ondernemershypotheken bieden vaak meer flexibiliteit wat betreft inkomensbewijzen en financiële documentatie.
 • Fiscale voordelen: Hypotheekrenteaftrek kan een fiscaal voordeel bieden voor zelfstandige ondernemers bij het verlagen van hun belastbaar inkomen.

5. Tips voor het Verkrijgen van een Ondernemershypotheek

Om de kans op goedkeuring voor een ondernemershypotheek te vergroten, kunnen zelfstandige ondernemers de volgende tips overwegen:

 • Houd nauwkeurige financiële gegevens bij: Zorg ervoor dat alle financiële documenten up-to-date en accuraat zijn, inclusief belastingaangiften, winst- en verliesrekeningen en balansen.
 • Werk samen met een ervaren hypotheekadviseur: Een ervaren hypotheekadviseur kan zelfstandige ondernemers begeleiden bij het vinden van de juiste geldverstrekker en het indienen van een sterke hypotheekaanvraag.
 • Verhoog je eigen vermogen: Het hebben van een groter eigen vermogen kan helpen om het risico voor de geldverstrekker te verminderen en de kans op goedkeuring te vergroten.
 • Verbeter je kredietscore: Zelfstandige ondernemers moeten werken aan het verbeteren van hun kredietscore door tijdig rekeningen te betalen en schulden te beheren.
 • Bereid je voor op een grotere aanbetaling: Het hebben van een grotere aanbetaling kan zelfstandige ondernemers helpen om gunstigere voorwaarden te verkrijgen en de maandelijkse hypotheeklasten te verlagen.

6. Alternatieve Financieringsbronnen

Naast traditionele banken en geldverstrekkers zijn er ook alternatieve financieringsbronnen beschikbaar voor zelfstandige ondernemers, zoals online hypotheekverstrekkers, coöperatieve kredietverenigingen en particuliere geldverstrekkers. Het is belangrijk om alle beschikbare opties te onderzoeken en te evalueren voordat je een definitieve beslissing neemt.

Conclusie

Een ondernemershypotheek biedt zelfstandige ondernemers de mogelijkheid om een woning te kopen of te herfinancieren, maar het kan een complex proces zijn dat specifieke uitdagingen met zich meebrengt. Door te voldoen aan de vereisten, het bijhouden van nauwkeurige financiële gegevens en samen te werken met ervaren professionals, kunnen zelfstandige ondernemers de kans vergroten om met succes een ondernemershypotheek te verkrijgen die past bij hun financiële behoeften en doelen. Met een grondig begrip

van de eisen, uitdagingen en voordelen van een ondernemershypotheek kunnen zelfstandige ondernemers zelfverzekerd stappen zetten naar het realiseren van hun woningbezit.

Leningexpert

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.